İçeriğe geç →

Reklamları Kaynağında Engelleyin

Merhaba, bu yazımda size NextDNS (keşke reklam olsa ama değil) diye bir servisten bahsedeceğim. Kısaca, kendi DNS sunucunuzu bulutta oluşturmaya yarıyor, yani bunun için bilgisayarınızı vs. açık tutmaya gerek yok. Ben Kasım 2020’den beri kullanıyorum. Hem reklamların engellenmesi hem de gizliliğin sağlanması için önemli bir hizmet.

Türkiye geneli zamanında Youtube’un engellenmesiyle birlikte DNS nedir öğrendi. Kaçıranlar ve tekrardan hatırlamak isteyenler için anlatıyorum.

DNS Nedir?

DNS (Domain Name System), Alan Adı Sistemi, bir web adresi, mesela furkantasdelen.com’un 🙂 gerçekte nerede olduğunun bilgisini barındıran bir sistem. Örnek olarak Boğaziçi Üniversitesine gitmek istediğinizi var sayalım, Boğaziçi Üniversitesi adıyla eğer nerede olduğunu önceden bilmiyorsanız, gidip bulmanız imkansız gibi bir şey ama Boğaziçi Üniversitesi diye navigasyona yazarsanız size doğru yolu gösterecektir. DNS de tam olarak böyle bir sistem, diyorsunuz ki duckduckgo nerede? Size nerede, hangi sunucuda olduğunu söylüyor. Tabii biz bu işlemleri hiç görmeden internette geziyoruz.

Türk Telekom’un, Google’ın, Microsoft’un hemen hemen bütün servis/hizmet sağlayıcılarının DNS sunucuları var, reklam engellemek için kullanılan sunucular da var ama her sunucu kendi kendini yönetiyor, ya şu siteyi engellemesek şu siteye girebilsek vs. diyemiyorsunuz işte NextDNS tam da bu noktada devreye giriyor, hangi adresin tarifini vereceğine hangisini vermeyeceğine siz karar verebiliyorsunuz.

Yani size reklam gösterecek bir adresi tarif etmiyor, siz de reklamı görmüyorsunuz. Haydi kullanımına geçelim.

NextDNS nasıl kullanılır?

https://my.nextdns.io/signup adresine girerek kayıt olun. Bir e-posta adresi ve şifre yeterli. Kayıt olduktan sonra ilk konfigürasyonunuzu ayarlamaya başlayacaksınız. Öncelikle “Güvenlik” sekmesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

NextDNS websitesinden bir ekran görüntüsü. Güvenlik sekmesi açık.

Burada her seçeneği açmak zorunda değilsiniz tabii ki altındaki açıklamaları kullanarak karar verebilirsiniz. Mesela bende yeni kayıt edilmiş web siteleri seçeneği kapalı çünkü kendim de yeni siteler oluşturuyorum, yeni oluşturduğum kendi siteme girememek kötü olurdu. Fakat yeni e-ticaret sitesi gibi açılan ve vurgun yaptıktan sonra kapanan web sitelerine av olmamak için siz açabilirsiniz.

NextDNS websitesinden bir ekran görüntüsü. Güvenlik sekmesinin devamı.

Şimdi daha eğlenceli olan gizlilik sekmesine geçelim.

NextDNS websitesinden bir ekran görüntüsü. Gizlilik sekmesi açık.

Oooo… Ben bayağı doldurdum bu listeyi, sizde muhtemelen çok az seçenek hazır olarak seçili gelir. < Engelleme Listesi Ekle > seçeneği ile bayağı bir liste ekleyebilirsiniz. Farklı dillerdeki websiteleri için hazırlanan özel listeler, Google ile alakalı her şeyi engelleyebileceğiniz liste ve bir sürü seçenek karşınızda. İngilizce ile aranız iyi değilse çeviri hizmeti kullanabilirsiniz.

https://furkantasdelen.com/neden-ingilizce-ogrenmelisiniz/ Öhm! Öhm!

Cihaz kurulumu

Hangi adreslere ne olacağını seçtikten sonra sıra geldi cihazlarımızdaki DNS sunucularını değiştirmeye. Yıl oldu 2022 ama hala tamamen IPv6’ya geçemedik bu nedenle destekleyen bir modeminiz yoksa evdeki her cihaz için ayrı ayrı kuracağız. Neyse ki mobil cihazlara kurmak çok kolay.

NextDNS websitesinde Kurulum sekmesi.

Hemen aşağı kurulum rehberine kaydırdığınızda size mevcut cihazınız için nasıl kurulum yapacağınızı anlatıyor. En kolayı NextDNS uygulamasını indirerek kurulum sağlamak. Apple cihazlar için profil oluşturmayı tavsiye ederim. Hem kesintisiz bir kullanım sağlıyor hem de bence uygulama yeri kaplamasından daha iyidir.

Eğer kurulum sırasında sorun yaşarsanız yorum olarak yazın çözeriz. Şimdi bence en zevkli kısma gelelim.

Analizler & Günlükler

Cihaz kurulumlarını tamamladıktan bir kaç gün sonra bu sekmelere bir uğramanızı öneririm, neler neler oluyormuş da haberiniz yokmuş. Aşağıda gördüğünüz gibi sadece yarım günde evden yapılan sorgular ve ne kadarının engellendiği. Biraz özel olduğu için öncelikle temizlik yaptığım için geçmiş zamanı pek göremiyoruz. Fakat 6-8 saatlik bir sürede %21 engellenme oranı ciddi bir oran. Bu oranın hem engellenen reklamları hem de neler yaptığınızı gidip şirketlere anlatmasın diye yapılan engellemeleri barındırıyor. Sinsi Google maşallah utanmasa aldığımız nefese kadar (bazı akıllı ev cihazları uyurken nefesinizi ölçebiliyor) alıp raporlayacak.

NextDNS web sitesi, analizler sekmesi.

Neden Kullanmalıyım

NextDNS kullanarak kaybedeceğiniz hiçbir şey yok. Size reklam gönderen sunucuları engelliyorsunuz, sizi takip etmek için kullanılan “hizmetleri” engelliyorsunuz. İnternet akışınızın 5’te 1’ini boşa çıkarıyorsunuz, bir nevi internetiniz de hızlanıyor.

Ebeveynlerin seveceğini düşündüğüm Günlük özelliği ile ziyaret edilen web sitelerini cihaz bazında görebiliyorsunuz, saatli engellemeler yapabiliyorsunuz. Kurulumu cihaza yaptığınız için çocuğunuz okulda da olsa, başka bir yerde de olsa sizin oluşturduğunuz korumadan faydalanabiliyor.

NextDNS websitesi, Günlük sayfası.

HTTPS üzerinden yani şifreli bağlantı kullanarak istek gönderdiği için İnternet servis sağlayıcınız da tam olarak nereye girdiğinizi kestiremiyor, bazı engelli sitelere girişin de yolunu açabilirsiniz. (Yine engelleyebilirsiniz tabii ki)

Tarayıcılarınıza yüklediğiniz reklam “engelleyici” eklentiler sizin o reklamı görmemenizi sağlıyor, NextDNS benzeri bir hizmette ise hiç bilgisayarınıza gelmeden engelleniyor, internetten tasarruf ediyorsunuz.

Sonuç

Bilmiyorum alternatifi var mı fakat NextDNS kontrolün tamamen sizde olduğu, ücretsiz başlangıç imkanı sunan, transparan bir hizmet. Hem reklamları hem de takip edici içerikten kurtulmak isteyenlere önerilir. Biraz daha takip edileyim, az daha reklam göreyim böyle iyi derseniz de tabii ki sizin düşünceniz. Aylık 300.000 sorguyu ücretsiz olarak yapabiliyorsunuz. Bütün eve kurulum yaptığım için ben bu limiti aşıyorum. Limiti aşarsanız standart reklam ve takip engelleme özelliğine geçiyor, yani tamamen mahrum kalmıyorsunuz.

“Premium” diyebileceğimiz sınırsız sorgu hizmeti ise 13 Türk Lirası, başladığımdan beri aynı devam etmekte, dolar inmiş çıkmış değişmedi, umarım da değişmez.

Güvenle kalmanız dileğiyle…

Kategori: Teknoloji Uygulama Önerileri

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.